6 november, 2018

Om tvålarna


Våra tvålar är handgjorda av ekologiskt odlade oljor. Huvudingrediensen är kallpressad svensk rapsolja, som får förtvålas tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor.

Handgjord ekologisk tvål från Malin i Ratan

Förutom tvål innehåller slutprodukten även glycerin, som är en naturlig fuktbindare som gör huden mjuk. Många som använder våra tvålar berättar att de inte blir torra eller behöver smörja huden lika ofta – det är tack vare glycerinet! Tvålarna finns både  som ingen tillsatt doft och i  milt doftsatta varianter. Vi doftsätter enbart med eteriska oljor från växtriket. Tvålarna med färg har fått sina egenskaper från naturliga färgämnen såsom malda örter eller mineralpigment.

Äkta tvål är basisk och inga parabener behöver tillsättas. Vi har aktivit valt att inte använda oss av palmolja, en annars vanlig billig olja i tvål. Vi använder inga animaliska fetter i tvålarna, och inga onödiga tillsatser eller kemikalier.

Vi har tre storlekar på alla tvålsorter: Liten, Stor och Reptvål. De flesta även som tvålflakes i skrubbpåse. Hushållsvtålarna finns i två storlekar och som tvålflingor.

När du köper tvålar från oss så kan vikten variera på de tvålar du får hem, trots att de är av samma storlek. Det här beror på att tvålarna förlorar vikt med tiden, allt eftersom de torkar. Det är vattnet i tvålen som dunstar, och kvar blir en tvål som är lättare, men också mer koncentrerad, och drygare för dig som använder den.

För den genuina hantverkskänslan skär vi tvålarna för hand och den vikt som anges på etiketten är färskvikten för just den storlekens ”normaltvål”. Det vill säga den ungefärliga vikt tvålen har när vi skär den. Från början väger tvålarna mer, och på sikt torkar de och vattnet i dem dunstar bort. Hantverksmässigt tillverkade tvålar kan förlora uppåt 15% av sin vikt om de torkat länge.

Vi har valt att låta det vara så, eftersom vi inte vill tillsätta några onödiga fuktbindande ämnen i våra tvålar. På så sätt kan du som kund få en så naturlig och ren produkt som möjligt.

Handgjord tvål = Äkta tvål!  Läs mer om olika sätt att tillverka fast tvål på bloggen Nyponros.com